INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE SI INTRETINERE A FERESTRELOR SI USILOR DIN PVC SALAMANDER – REHAU – GEALAN – RAMPLAST

I. Utilizarea ferestrelor SALAMANDER – REHAU – RAMPLAST – GEALAN

Ferestre batante. Pentru inchiderea ferestrei manerul se pozitioneaza vertical in jos. Pentru deschiderea ferestrei manerul se pozitioneaza pe directie orizontala.
Ferestre oscilo-batante. Pentru inchiderea ferestrei manerul se pozitioneaza vertical in jos. Pentru deschiderea batanta manerul se pozitioneaza pe directie orizontala. Pentru deschiderea oscilanta manerul se pozitioneaza vertical in sus.
Important ! Este interzisa trecerea directa a manerului din pozitia oscilanta in pozitie batanta, cand fereastra este deschisa.

II.Utilizarea usilor SALAMANDER – REHAU – RAMPLAST – GEALAN

Usi cu doua manere cu sau fara incuiere. Pentru inchiderea usii manerele sunt pozitionate pe directie verticala in jos. In cazul in care usa este prevazuta cu incuiere, prin actionarea spre dreapta a cheii, in butuc, manerele raman blocate in pozitia vericala in jos.Pentru deschiderea usii manerele sunt pozitionate pe directie orizontala. In cazul in care usa este prevazuta cu incuiere, prin actionarea spre stanga a cheii manerele se deblocheaza si devine posibila deschiderea usii.
Usi cu broasca simpla. Pentru inchiderea si deschdierea usii se actioneaza manerul in jos. Prin rotirea cilindrului cu cheia se blocheaza sau se elibereaza miscarea manerului.
Usi cu broasca multipunct. Inchiderea zavorului si a rolelor se face prin ridicarea manerului, iar inchiderea se face prin rotirea cilindrului cu cheia. Deschiderea are loc prin rotirea cilindrului cu cheia si prin apasarea manerului in jos. Atentie: cilindrul se actioneaza doar dupa ridicarea manerului.

III. Intretinerea ferestrelor si usilor SALAMANDER – REHAU – RAMPLAST – GEALAN

III.1. Dupa montarea ferestrelor si usilor si finisarea zidariei trebuie indepartata folia de protectie de pe suprafata profilelor, in termen cat mai scurt recomandat maxim 1 luna.

III.2. Instructiuni de utilizare si intretinere SALAMANDER – REHAU – RAMPLAST – GEALAN

Ferestre. Ca orice element din constructii, ferestrele sunt supuse uzurii normale. Se recomanda ca suprafetele ferestrei sa fie verificate periodic. Orice defectiune trebuie remediata imediat, prin interventia unui specialist. Pentru a evita defectarea ferestrei: nu atarnati obiecte de canat (maner); nu fortati deschiderea canatului mai mult decat o permite pozitia de montaj; nu introduceti obiecte intre rama si canat. Pentru evitarea accidentelor, trebuie sa tineti seama de urmatoarele pericole: pericolul de strivire intre rama si canat; pericolul de cadere prin fereastra deschisa; pericolul de lovire de catre canatul miscat de curentii de aer.
Feronerie. Durata de viata a feroneriei si functionarea usoara a acesteia depind in mare masura de modul de intretinere de care beneficiaza. Cel putin o data pe an trebuie efectuate urmatoarele operatii: se strang suruburile de prindere a manerului, se greseaza toate piesele mobile si punctele de inchidere si se verifica functionabilitatea acestora

INSTRUCTIUNI PRIVIND CONDITIILE DE DEPOZITARE, MANEVRARE,
TRANSPORT SI DE PUNERE IN OPERA

1. Depozitare, manevrare si transport.
– Intotdeauna la receptia ferestrelor si usilor din PVC acestea trebuie verificate cantitativ si
calitativ.
– Trebuie avut intotdeauna o atentie marita in manipularea elementelor manufacturate inainte si in timpul transportului pana la instalare
– Trebuie luate masurile potrivite pentru protejarea elementelor finite de distrugere, ungere si
actiunea razelor solare
– Trebuie evitata stocarea ferestrelor si usilor in aer liber, de asemenea trebuie evitata depozitareacin spatele zonelor vitrate aflate sub actiunea razelor solare
– Straturi intermediare fabricate din materiale potrivite previn distrugeri, zgarieturi, deformari si alte urme asupra tamplariei
– Ferestrele trebuie asigurate impotriva alunecarii, indoirii, rotirii etc in timpul transportului.
– Depozitarea si transportul trebuie efectuate doar pe suprafete plane. Cand sunt folositi suporti trebuie tinut cont ca greutatea sa fie distribuita in mod egal.

2. Montajul tâmplariei din PVC cu sticlă termopan. Etapele realizării montajului sunt:
Daca se folosesc alte tipuri de glafuri decat cele din sistem etanşarea între traversa inferioara a ferestrei şi glaf se face cu chit siliconic.
– Montarea elementelor din profile PVC se face după executarea celorlalte lucrări de construcţii şi instalaţii, a căror efectuare ar putea deteriora tâmplăria echipata cu sticlă termopan
– Depozitarea provizorie se face în spaţii închise special amenajate în acest scop
– Înainte de montarea tâmplăriei se verifică dimensiunile şi starea golului existent
– Pregătirea golului implică curăţirea golului, protecţia anticorozivă a tocurilor oarbe – (dacă este cazul) şi protecţia împotriva focului şi fungicida a cadrelor de lemn existente (dacă e cazul). Responsabilitatea asigurării calităţii golului de montaj nu intră în sarcina Furnizorului.
– Se demontează canaturile sau cercevelele existente şi se depozitează în condiţii de siguranţă şi apoi se demontează prin decupare şi rupere rama existenta
– Fixarea provizorie a ramei se face cu pene din lemn. După verificarea cu bolobocul a verticalităţii, rama se fixează definitiv cu şuruburi, cu sau fără dibluri în funcţie de natura golului – protejate anticoroziv, cu conexpanduri sau cu bride. Punctele de fixare se afla la minim 150 mm de colţul ramei si se repeta cu un pas de 700mm.
– Se reinstalează canaturile sau cercevelele şi se închide spaţiul dintre structura peretelui şi fereastra cu spuma poliuretanică. În cazul în care montarea vitrajelor se face la faţa locului după întărirea spumei se calează geamurile termoizolante în interiorul cercevelei cu cale din plastic şi se fixează cu ajutorul baghetelor de fixare. Calarea centrala (mijloc) este obligatorie pentru toate foile mobile ce depasesc inaltimea de 1100mm.
– După uscarea completa a spumei se îndepărtează surplusul de spuma cu cuţitul iar suprafaţa se poate tencui.
– Se îndepărtează folia de protecţie de pe profile dupa instalare.